Wat is theatersport


reserveer online ontzettend nodig

Theatersport is een vorm van improvisatietoneel. Twee teams spelen een wedstrijd op het toneel. Om de beurt dagen de teams elkaar uit voor een geïmproviseerde scène. Voor elke scène vragen de spelers het publiek om suggesties. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen om een locatie, emotie of relatie. Vervolgens geven de ‘rechters’ punten voor de scène. Ook de toeschouwers hebben een stem, zij kunnen met stembordjes aangeven welke scène zij het beste vonden. Tevens heeft het publiek de mogelijkheid hun waardering tijdens de voorstelling te uiten, door een roos naar een speler te gooien of door de rechters te bekogelen met natte sponzen, als zij het niet eens zijn met hun beoordeling.

Theatersport wordt gespeeld in de vorm van een wedstrijd, maar het gaat vooral om het spelplezier. Belangrijkste is dat spelers en publiek samen een leuke avond beleven.

Tijdens de voorstelling worden alle scènes geïmproviseerd. Wat er in de scène gebeurt, is dus niet vooraf vastgelegd of gerepeteerd. Wel zijn er ‘games’, spelvormen die een bepaalde structuur kennen. Zo kan er sprake zijn van een beperking (bijvoorbeeld zonder woorden spelen), een raadsel (bijvoorbeeld de identiteit van een of meerdere tegenspelers moet geraden worden) of de scène moet voldoen aan bepaalde voorwaarden (er moet bijvoorbeeld een dilemma uitgespeeld worden).

Theatersport zoals wij dat kennen is opgezet door de Engelsman Keith Johnston in de jaren zestig van de vorige eeuw. In 1988 werd het door hem geïntroduceerd in Nederland. Inmiddels is het een populaire vorm van theater geworden, beoefend door duizenden enthousiaste spelers over het hele land. Op de website van Theatersporter vindt u nog veel meer informatie over theatersport. Hier vindt u ook een overzicht van alle verenigingen in Nederland.