Over Ontzettend Nodig


reserveer online ontzettend nodig

Groepsfoto

Groepsfoto

 

Ontzettend Nodig is een Leids theatergezelschap dat aan improvisatietheater doet. De leden (ons ledenaantal schommelt rond de 15) komen uit Leiden en omstreken en komen iedere donderdagavond bij elkaar in een zaal boven café Leidse Lente, in het gebouw van Haagweg 4.

De groep werd in 2000 oorspronkelijk gevormd door een aantal toneelcursisten van het Leidse LAK-theater. Intussen heeft de groep zich uitgebreid en is uitgegroeid tot een bont gezelschap van enthousiaste spelers van uiteenlopende leeftijden, beroepen en met een diversiteit aan speelervaring. In eerste instantie was de naam van de verenging Naschoolse Opvang. Dit was een verwijzing naar het gymzaaltje, waar we altijd bij elkaar kwamen. De naam Naschoolse Opvang zorgde echter voor buitenstaanders voor veel verwarring. Vandaar dat we in de zomer van 2007 na lang beraad hebben besloten de naam van de vereniging te veranderen in Ontzettend Nodig. We zijn ondertussen ook van trainingslocatie veranderd; we trainen tegenwoordig in Haagweg 4, een creatieve hotspot in Leiden.

Het woord Ontzettend verwijst naar het Leidens Ontzet; een belangrijke gebeurtenis op 3 oktober in Leiden. In het woord Nodig komt onze voormalige afkorting NO terug. Verder hebben we ontzettend nodig suggesties uit het publiek nodig, hebben we elkaar ontzettend nodig om op de speelvloer te schitteren, hebben we het ontzettend nodig om ons uit te leven en om onze buikspieren te blijven trainen en moeten we gewoon ontzettend nodig theatersporten.

Improvisatietheater

Tegenwoordig spelen we niet alleen maar theatersportvoorstellingen meer. Wij hebben de laatste jaren ook kleinkunstvoorstellingen gespeeld, kindervoorstellingen, en lange improvisaties.

De kleinkunstvoorstellingen bestaan uit een verzameling scenes, die we in een aantal lessen al improviserend in elkaar hebben gezet. Deze scenes hebben meestal een gezamenlijk thema; zo ging een kleinkunstvoorstelling over een schoolreünie, met alle zorgen en vreemde types die daar bij horen. Onze voorstelling het jaar daarna ging over de Bucketlist, en alle andere dingen die je nog een keer in je leven zou willen doen.

Onze kindervoorstellingen zijn altijd een groot succes. We spelen deze meestal in februari of maart, op een zondag (morgen- en middagvoorstelling). Voor de kindervoorstelling maken we iedere keer een nieuw verhaal, en tijdens het verhaal bouwen we theatersport-achtige scenes is, waarbij de kinderen mee kunnen spelen in het verhaal. Zo hadden we twee jaar geleden een voorstelling over een meisje Merel die op zoek ging naar meneer Dag en meneer Nacht die ruzie hadden waardoor het dag/nacht ritme op aarde verstoord was. Tijdens deze voorstelling konden kinderen meespelen als standbeeld, mochten ze gekke gezichten trekken naar een heks, of konden ze als koe of geit in een wei staan.

De lange improvisatievormen zijn ook populair. De laatste jaren hebben we een paar keer een voorstelling gegeven á la ‘de Nachtgasten’. In deze improvisatievorm krijgen vier spelers een beginsituatie uitgelegd, en daarna krijgen ze ieder apart nog een aantal geheimen mee. Het publiek hoort alle geheimen, maar de spelers weten ze van elkaar niet. Tijdens de voorstelling moeten deze geheimen geopenbaard worden. De beginsituatie en geheimen worden uiteraard door een of twee van onze leden verzonnen en het is ieder jaar weer spannend hoe het uitpakt. Vorig jaar kregen we een verhaal over twee stellen die op Oudejaarsnacht ingesneeuwd waren in de Ardennen, en waar de nodige verwikkelingen (huwelijksaanzoeken, flirtpartijen en onaangekondigd bezoek) ontstonden voordat er om 12 uur geproost kon worden…